Stencil – az meg mi?

Gyorsan ráwikiztem erre szóra csak, hogy képben legyek a hivatalos definíciót illetően. Mert onnan tudtam meg például azt is, hogy a kapa (igen, az a kerti valami) is két részből áll: kapából és nyélből. Ennél közelebb nem enged még a wiki sem. Remélve, hogy a stencilt illető titkokat hanyagabbul kezeli… nos igen. Ezt a bejegyzést egyébként felvezetőnek, bevezetőnek, hivatkozási alapnak szánom, hogy legyen honnan elrugaszkodni a későbbiekben.
A stencilezés tehát egy kép vagy minta létrehozása valamilyen közvetítő elem felhasználásával, ahol ennek a közbenső elemnek a felülete, illetve az azon előre megalkotott „rések” határozzák meg a képalkotó anyag át vagy át nem jutását. A stencil tehát valójában a közvetítő anyag + az abban megalkotott design. Ez lehet negatív, vagy pozitív forma. Anyagát tekintve pedig bármi, amiből ez kivitelezhető, bár a gyakorlatban leggyakrabban valamilyen könnyen megmunkálható vékony anyagot (papír, karton, fólia, merészebbek fém) használnak. A képalkotó anyag meg ilyen-olyan festék. Az, hogy a festéket milyen módon juttatjuk fel, teljesen mindegy. A legegyszerűbb módja talán a festék spray, de otthonra egyszerűbb, olcsóbb és kevésbe zajos megoldás lehet az ecset és a szivacs is.
sponge

brush
A stencil elvileg alkalmas a sokszorosításra is – bár én a Harry Potternek nem ezzel ugranék neki, de ha a közvetítő elem jól bírja a gyűrődést, akkor igen, ugyan azzal a stencilformával a kép (ami lehet egy szöveg is) újra, meg újra megismételhető.
Ahhoz, hogy a képet egyben fel tudjuk stencilezni, fontos, hogy az ne essen széjjel a negatívok kivágása után. Ezt, az egyes kivágott formák között meghagyott hidakkal tudjuk elérni.

hid_sziget
És most lépjünk egy szinttel feljebb. Ha bonyolultabb, színesebb képeket szeretnénk alkotni, vagy szeretnénk a fent említett hidaktól megszabadulni, akkor azt rétegezéssel tudjuk megoldani. Ennek a névében is hordozott lényege, hogy az egyes színeknek, vagy hidakkal össze nem kapcsolható szigeteknek egy önálló stencilt készítünk és ezeket a rétegeket (az előző száradása után) külön visszük fel.

layered
Az első hivatalos stencil kép egyébként kb. 35000 évvel azelőttről való és egy bizonyos ma is használt pochoir technikával készült (a technika lényege, hogy nem egy kétdimenziós ábra a közvetítő elem, hanem egy háromdimenziós tárgy, ráadásul ez nem egy negatív formával készül pozitív kép, hanem éppen fordítottja).

hands

 

A stencilezés egy kedvelt dekorációs technika. Olcsón és egyszerűen lehet vele kisebb-nagyobb, kifejezetten dekoratív alkotásokat létrehozni akár otthoni körülmények között is különösebb extra felszerelések nélkül. A stencil  levétele után ott maradó pozitív kép, pedig szinte csoda számban megy még a gyerekek számára is.

A következő alkalommal az egyes stencil fajtákat fogom körbejárni.

© Jogvédett tartalom / Copyrighted content 2019